Kronisk värk suger

Det finns så lite information från höftledsprotespatienter ute på nätet, så här kommer jag berätta lite om turerna kring operationen och tillfrisknandet. Jag kommer även att skriva om kronisk värk och steloperation av ländryggen....mao en rätt dyster läsning, men jag har saknat personliga berättelser ute på nätet som man kan finna svar på alla de frågor som dyker upp inför en operation av rygg eller höftled.

7 veckor

Publicerad 2013-04-22 09:07:52 i Allmänt,

 
Trögt, förbannat långsamt går det. Jag trodde att jag skulle vara färdig med min rehabilitering eftersom det gick så otroligt bra de första tre veckorna,  men se där hade jag fel. 
 
Det är skitsvårt att veta om jag tar i för mycket eller för lite, för ibland blir jag lite bättre när jag tar i rejält,  och ibland blir jag bättre av att ta det lugnt....och det är omöjligt att känna vilket som är bäst för stunden. 
 
Jag är i stort sett smärtfri i vila, dvs i den opererade höften,  men om jag belastar min (ocementerade) höftledsprotes, så ilar det i hela lårbenet och jag får verkligen jätteont. Jag vet inte om det är normalt,  men jag ska ringa ortopeden idag och fråga. ...behöver ändå fråga om jag kan börja med voltaren (diklofenak) igen, eftersom den medicinen kan hindra triggningen av benläkningsprocessen.
 
Jag biter ihop och kämpar vidare. 

6 veckor

Publicerad 2013-04-16 08:04:22 i Allmänt,

Det har slutat att gå framåt och det känns som att jag tar ett steg framåt och två steg bakåt.  Jag har ondare nu än för två veckor sedan,  och jag misstänker att det är för att jag inte kan ta hand om min kropp.
 
Det är så typiskt mig att göra saker som jag inte borde göra,  och fastän jag har människor runt mig som påminner mig,  så gör jag dessa dumheter som river upp skadan.
 
Jag kommer på mig själv när jag bär barnbarn,  klär på mig, hoppar in i bilen osv.  Nu på morgonen så pressade jag mig ner för att få på mig byxorna,  och det högg till djupt inne i ljumsken,  och här är jag nu med en massa värk.
 
Nu måste jag säga ifrån och undvika de saker som förstör läkningen, men det är inte så lätt eftersom jag alltid har haft så svårt att ta hänsyn till min kropps signaler. .....är huvudet dumt får kroppen lida.

deppigt, skithöft.

Publicerad 2013-04-12 16:01:38 i Allmänt,

 
5 1/2 veckor och det värker,  jag har en riktig svacka nu, och jag vet inte om jag ska öka eller minska aktiviteterna. 
 
Jag trodde att jag låg bra till med rehabiliteringen,  men nu verkar det som att det bara går utför,  och jag kan knappt stöda alls på benet. Jag har lusläst en massa höftbloggar, som t.ex surbenet, på ny kula, livet på en höft m.m......och alla verkar ha varit bättre än mig efter 5 veckor. 
 
Heliga höftgudar svik mig inte nu....giv mig kraft.

5 veckor

Publicerad 2013-04-10 14:24:16 i Allmänt,

 
Jag har nog haft lite väl höga förväntningar på kroppens förmåga att läka, det gick så fort de första veckorna efter operationen,  men nu går det trögt. 
 
Förra veckan tog jag knäcken på höften med storhandling, apotek o läkarbesök, så jag tänkte att jag behövde några dagar vila. Det verkar som att vilan gjorde mer skada än nytta. 
 
En tråkig bieffekt av Höftoperationen är att den "friska" höften har fått rejält med stryk,  och värker just nu värre än någonsin tidigare. Den opererade höften är väldigt behaglig smärta i,  bara operationsrelaterad smärta,  och borta är den gamla molande och huggande värken. 
 
Jag har dragit ner rejält med smärtlindringen, och det gör nog sitt till, säkert är det enbart därför det är lite tuffare just nu. Nu kommer jag lägga i en lite högre växel igen,  för detta duger ju inte...  dax att komma i toppform så man kan börja försörja familjen igen. 

vila höften.

Publicerad 2013-04-05 17:31:49 i Allmänt,

 
Igår var jag iväg och Storhandlade och gick på apoteket, vilket blev alldeles för mycket för mitt ben, så idag tänkte jag ta det lugnt. 
 
Det blev tyvärr en till resa in till civilisationen,  och besök på vårdcentralen, lång väntan till labbet,  långbesök till doktorn och ännu längre väntan till labbet, puh.....sen blev det handling av lite som jag missat igår. 
 
1 1/2 timmes bilkörning tor och jag var helt slutkörd när jag kom hem. ....och hade jävligt ont i höften och ryggen. Nu blir det nog inte någon bilkörning i helgen,  och jag kommer hoppa över några promenader och vila benet, möjligtvis blir det lite lättare sjukgymnastik. 
 
Jag är relativt smärtfri när jag ligger ner, men det gör rätt mycket ondare att stödja på benet än det gjorde för ett par dagar sedan. Nu blir det vila.

Balansgång

Publicerad 2013-04-03 21:11:31 i Allmänt,

 
Det är inte så lätt att vara lagom,  särskilt om man vill alldeles för mycket. 
 
Vilket kanonväder det har varit här idag,  äntligen lite vårkänsla och hopp om livet. Jag har pinnat på så mycket som jag har tordas, men det är väldigt väldigt svårt att veta hur mycket man kan ta i innan det blir för mycket. 
 
Jag satsade på att ta flera korta promenader idag,  men jag kände nog redan vid morgonpromenaden att det gjorde lite ondare än tidigare i veckan. ....lik förbannat så tog jag en till promenad, och här ligger jag nu......rätt så ont, men det är fortfarande uthärdligt. 
 
Imorgon så kommer jag nog att vila benen, även om det är skitsvårt att behärska sig när man är otålig. .....jag vill redan nu kunna gå omkring i skogen. ....men det går inte riktigt ännu,  tyvärr. 
 
Lite av värken nu kom av att jag halkade till inne, hala raggsockor och lite för bråttom är ingen bra kombination. 
 
Men trots att jag har fått lite ökad värk idag, så är det ändå ljusår bättre än den värken som jag hade innan operationen.  
 
I natt så vaknade jag till och märkte att jag hade benet i ett sådant läge att det normalt sett skulle smärtat snudd på outhärdligt. ......men nu kände jag inte ett dugg,  faktum är att jag inte har vaknat en enda gång med värk i höften sedan operationen. ...borträknat första veckan då.
 
 
 

Skitdag

Publicerad 2013-04-02 18:20:23 i Allmänt, höftledsprotes,

 
I dag så går det inte så mycket framåt,  utan snarare bakåt.  Igår så körde jag hårt, först en 4.2 km promenad och sen en 2.1 km. Jag körde övningar på övningar, och fixade o donade. ....men. men.
 
Jag SKA gå en sväng, och sen SKA jag bädda rent och duscha och köra lite övningar,  men lagom.
 
Orkade iallafall handla lite och tanka bilen,  men efter det så har jag bara legat och glott i sängen hela dagen. ....inte  konstigt att man har ont i ryggen och benen,  blir alltid så när jag rör mig för lite.
 
Det är hela tiden en balansgång mellan för mycket. ..eller för lite aktiviteter, gäller att hitta det som är lagom varenda jävla dag, och det är ju inte så lätt. 

4 veckor

Publicerad 2013-04-01 14:16:10 i Allmänt, höftledsprotes,

 
Det går sakta men säkert framåt, och jag grejar en 4 km promenad på en timme,  kan köra bil utan problem,  hoppa i och ur sängen,  som visserligen är höjd.......men, jag kan inte sätta på mig strumpan, inte belasta benet med mer än drygt halva kroppsvikten, dvs ca 38 kg,  annars får jag skitont. 
 
Värken i min opererade höft är nästan helt borta, åtminstone så som jag upplever det.  Tyvärr så har jag fått mer problem med min "friska" höft, och jag antar att det hänger ihop med att den "friska" får slita än mer nu.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela